IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
Polak (jak zwykle) mądry po szkodzie...
biemdablju
post Oct 6 2008, 03:01 PM
Post #1

Dopiero zaczyna
*

Grupa: Members
Użytkownik nr: 161

Sprowadziłem samochód z Włoch. Piękny! Szybki... smile.gif Mój wymarzony! Poszła na niego cała kasa z wesela i jeszcze jakieś oszczędności. Niestety od trzech miesięcy nie mogę go zarejestrować! Mam prawie wszystkie dokumenty...(no i jak zwykle „prawie” robi wielką różnicę...) brakuje Certifikatu Własności - Certificato di Proprieta’PRA. Mam ksero – ale okazało się, że wymagany jest oryginał. Wiem, że ten papier powinien być wydawany przez włoski urząd Automobile Club Italia (ACI). Jednak uzyskanie go nie jest takie proste... niestety... bo wcale nie musi tam właśnie się znajdować - samochód jest wyrejestrowany do sprzedaży na terenie UE – więc równie dobrze może być w jakiejś agencji...
Ludzie, pomocy! Sprawa spędza mi sen z powiek, w pracy nie mogę się skupić, żona ciągle suszy mi głowę, a o teściowej... to już nawet nie wspomnę...
Pewnie nie jestem jedynym człowiekiem w tym kraju z takim problemem. Jeżeli ktoś kiedyś wybrnął z podobnej sytuacji lub może jest w stanie udzielić mi jakiejś sensownej rady... gdzie się zgłaszać i jaką drogą najlepiej starać się o ten papier... będę bardzo bardzo wdzięczny za info!
Pozdrawiam!
Go to the top of the page

+Quote Post
Bartłomiej Polak
post Oct 6 2008, 03:24 PM
Post #2

Administrator

Użytkownik nr: 7

Na pewno już trafiłeś na tę stronę, a artykuł ma już ponad 3 lata. Pomimo to ale myślę, że nie zaszkodzi przytoczyć tych informacji dla innych osób, aby wiedziały ile zachodu jest w takiej sytuacji angry.gif

CYTAT
By uniknąć kłopotów, zadbaj o włoskie dokumenty
08.07.2005

Kontynuujemy nasz cykl porad związanych z poruszaniem się po urzędach. Ostatnio odwiedziliśmy Wydział Komunikacji bielskiego Ratusza. Zgodnie z zapowiedzią, dziś informacja, jak ułatwić sobie życie rejestrując samochód przywieziony z Włoch. Ostatnio właśnie związane z tym formalności są dla klientów i urzędników nie lada utrapieniem.

— By zarejestrować samochód w Polsce, konieczne jest skompletowanie kilku ważnych dokumentów — poinformowała nas Krystyna Procner, inspektor z bielskiego Wydziału Komunikacji. — Ponieważ nie było do końca wiadomo, gdzie i jak je zdobywać, zwróciliśmy się do ambasady włoskiej w Warszawie z prośbą o wyjaśnienia.

Z dokumentu, który dotarł do Bielska z ambasady wynika, że niezbędny do zarejestrowania w Polsce pojazdu przywiezionego z Włoch Certyfikat Własności (Certificato di Proprieta’PRA) wydawany jest przez urząd włoski Automobile Club Italia (ACI), zajmujący się rejestrem pojazdów i ich stanu własności. Dowód rejestracyjny (Carta di Circolazione) jest wydawany przez Motorizzazione Civile, odpowiednik polskiego Urzędu Komunikacji, który stwierdza zgodność danych technicznych i wydaje numery rejestracyjne.
::: Reklama :::

Po wyrejestrowaniu pojazdu ACI wystawia Certyfikat Wyrejestrowujący, który jest identyczny jak Certyfikat Własności, tyle tylko, że w punkcie C zawiera odpowiednią adnotację o wyrejestrowaniu pojazdu z ruchu z przeznaczeniem go na eksport. Właśnie ten dokument (poza Certyfikatem Własności) jest najważniejszy dla osób przywożących samochody z Włoch do Polski.

Można zwrócić się także do ACI o wydanie Certyfikatu Chronologicznego, w którym są zawarte dane techniczne pojazdu. Dokumenty te wystawiane są na odpowiednich drukach bez wymaganych dodatkowych pieczęci i podpisów. Kopie za zgodność z oryginałem wydawane na życzenie nowego właściciela pojazdu mogą poświadczać tylko urzędy państwowe we Włoszech, najczęściej włoskie Urzędy Miasta.
Od komplet włoskich dokumentów zadbać należy przywożąc do Polski samochody osobowe oraz motory o pojemności przekraczającej 50 cm sześciennych. W przypadku motorowerów o niższej pojemności, konieczne jest jedynie zaświadczenie o zdolności technicznej, wydawane przez włoski odpowiednik polskiego Urzędu Komunikacyjnego. Zgodnie z włoskimi przepisami motorowery nie wymagają bowiem w tym kraju rejestracji.

Źródło: Polska Dziennik Zachodni

Z tego co wyczytałem na innych forach osoby mające z tym problem po prostu zgłaszały się do ambasady lub bezpośrednio do ACI (bo to oni posiadają oryginał). Jedno przeczy drugiemu, bo jak zdobyć oryginał Certificato di Proprieta’PRA, gdy ten powinien spoczywać właśnie w ACI?!

--------------------
Mój Fiat 125p na blogu | Sulęczyno - zdjęcia mojej miejscowości

+Quote Post
Rocky
post Oct 9 2008, 05:47 PM
Post #3

Dopiero zaczyna
*

Użytkownik nr: 164

acha ta biurokracja ... dry.gif

+Quote Post
P.R.
post Nov 27 2008, 08:56 AM
Post #4

Dopiero zaczyna
*

Użytkownik nr: 221

Proponuję, żebyś skorzystał z usług jakiejś prywatnej firmy i zlecił im uzyskanie tego dokumentu, prawdopodobnie będzie to trochę kosztować, ale przynajmniej zarejestrujesz pojazd

CYTAT(Bartłomiej Polak @ Oct 6 2008, 03:24 PM) *
Na pewno już trafiłeś na tę stronę, a artykuł ma już ponad 3 lata. Pomimo to ale myślę, że nie zaszkodzi przytoczyć tych informacji dla innych osób, aby wiedziały ile zachodu jest w takiej sytuacji angry.gif

Źródło: Polska Dziennik Zachodni

Z tego co wyczytałem na innych forach osoby mające z tym problem po prostu zgłaszały się do ambasady lub bezpośrednio do ACI (bo to oni posiadają oryginał). Jedno przeczy drugiemu, bo jak zdobyć oryginał Certificato di Proprieta’PRA, gdy ten powinien spoczywać właśnie w ACI?!

+Quote Post
P.R.
post Nov 27 2008, 08:57 AM
Post #5

Dopiero zaczyna
*

Użytkownik nr: 221

żeby nie było, że nie pomagam, ta firma powinna Ci pomóc:

www.aap.com.pl

+Quote Post
P.L.
post Aug 31 2009, 04:29 PM
Post #6

Dopiero zaczyna
*

Użytkownik nr: 457

CYTAT(P.R. @ Nov 27 2008, 09:57 AM) *
żeby nie było, że nie pomagam, ta firma powinna Ci pomóc:

www.aap.com.pl

Wiem, ze firma AAP nie swiadczy uslug dla osob prywatnych (tak tez jest napisane na ich stronie internetowej). Pozdr.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 10th September 2010 - 09:50 AM
Nasi partnerzy: Internetowy Sklep Meblowy   Kotły miałowe   Angielski w biznesie  

Agencja Interaktywna